Wil je gaan hardlopen bij lagere temperaturen dan is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. In dit artikel vind je tips om er voor te zorgen dat jij de kou makkelijker kan weerstaan. De afstand die je gaat lopen maakt niet uit zolang je maar goed voorbereid bent!

Je kleding/outfit
De meeste mensen denken dat je zoveel mogelijk kleding aan moet doen om er voor te zorgen dat je het niet koud krijgt tijdens het hardlopen. Het gevolg hiervan is dat je jezelf te veel in het zweet gaat werken en daarom is het advies om zoveel mogelijk laagjes aan te doen. Het voordeel daarvan is dat je laagjes/kledingstukken uit gaan doen op het moment dat je warm bent. Het is wel belangrijk dat je rekening houd met het kiezen van kleding dat de stof zweet absorbeert. Vermijd daarom katoen omdat dit juist zweet vasthoudt en daardoor blijf je dus nat. Vochtige kleding in combinatie met lagere temperaturen is namelijk de ideale situatie voor onderkoeling. Let daarom daarop!

Lichaamstemperatuur
Het is een misvatting dat wanneer je gaat hardlopen in de kou je longen kunnen beschadigen. Je lichaam bevochtigt namelijk de lucht die je inademt en brengt het op de goede lichaamstemperatuur voordat het in je longen aankomt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de versnelde bloedstroom door je longweefsel die voortdurend je longen opwarmt. Dit is dus geen enkele reden om binnen te blijven.

Hou rekening met de wind
Houd er rekening mee dat wind de gevoelstemperatuur flink verlaagt. Loop op de heenweg tegen de wind in, zodat je terug wind mee hebt. Als je flink bezweet bent, koel je namelijk harder af. Als je nog tegen de wind in richting huis moet, maakt dat je loopje extra zwaar.

Drink voldoende voor tijdens en na de training
De droge vrieslucht onttrekt ongemerkt veel vocht aan je lichaam. Zeker als je je tijdens een training of wedstrijd flink inspant en je op die manier via je zweetklieren en door je ademhaling nog meer vocht kwijt raakt aan de koude buitenlucht. Als het warm is kom je sneller op het idee om te gaan drinken dan onder winterse omstandigheden. Het is verstandig om dit bij winterse temperaturen ook te doen. Wanneer je te weinig drinkt raak je namelijk makkelijker onderkoeld.

Stadium FunRuns
Bijvoorbeeld tijdens de Aramco Beach Run en de Stadium FunRun Excelsior kan je te maken krijgen met koudere temperaturen. We hopen daarom dat je als loper profijt hebt van deze tips. Wil je meer te weten komen over welke evenementen nog meer organiseren? Klik dan hier om naar onze website te gaan waar je de agenda kan terugvinden.